Tuesday, May 12, 2015

Famous Amous Inspired Cookies Kudapan Kegemaran Suami!




Hujung Minggu memang masa untuk Sue meluangkan masa dengan keluarga!memang semua orang pon tunggu-tunggu kan Sabtu & Ahad. Tapi pada Sue, Sabtu lebih bermakna..Sebab, kami Orang Johor, kami ada hari hujung minggu berbeza. Suami Sue cikgu, so dia bercuti Jumaat & Sabtu. Sue pula orang swasta, cuti Sue hari Sabtu Ahad! Hanya Sabtu sahajalah hari kami meluangkan masa bersama! Dan masa nil ah sue suka main masak2! Yelah, nak hildangkan menu paling special buat keluarga kan!

Sue minat memasak, walaupun kurang mahir! Hihi..tapi apa nak risau, pak Google kana ada! Terasa nak makan apa-apa, search sahaja! Tapi, sue paling gemar baking…Resepi sue paling suka buat & sue rasa mudah adalah BISKUT CHIP COKLAT! Resepi & cara yang mudah, tak perlu pakai mixer, Cuma gaul sahaja! Biskut ni pon xperlu pakai pencetak!

Biskut ni kegemaran suami, sangat perfect untuk dibuat minum petang, sengan air the atau kopi!perghhh, memang terangkat!Firas pon suka biskut ni, sebab penuh dengan cip coklat & kekacang... Di sini sue kongsikan resepinya… Sue ambil resepi dari blog kegemaran sue kalau nak resepi lain atau nak penerangan lebih lanjut melalui gambar utuk resepi biskut ni, korang jenguk –jenguk la blog kak azie 

Nah...ini resepinya: Salin jangan tak salin!

Bahan A
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (~+75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract

Bahan B
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet chocolate chips

Cara cara:
1. Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk. 

2. Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbanat dan serbuk cream of tartar. Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi. Kacau dengan menggunakan spatula. Lepas tu, masukkan walnut dan chocolate chips. Adunan agak lembik.

3.Sudukan atau boleh menggunakan tangan bulat bulat ke dalam loyang. Jarak jarakkan kerana biskut akan mengembang. Loyang tak perlu dilenser mentega pun.


4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.



SELAMAT MENCUBA!!!

2 comments:

  1. Sedapnya..nak buat pun mudah je :)

    ReplyDelete
  2. Haah dear..mudah sangat,gaul-gaul je..yang penting suami & anak suka..

    ReplyDelete