Tuesday, May 26, 2015

Tanda-tanda diabetes yang anda mesti kene TAHU!!!

Assalamualaikum kawan-kwan,pembaca blog sue sekalian!

Hari ini sue nak share tentang tanda-tanda kita berisko menghidap diabetes!

Diabetes atau kencing manis, bukanlah penyakit yang asing lagi kat Malaysia ni..

Statistik terbaru mengatakan lebih 2.6juta rakyat Malaysia menghidap kencis manis!

Seram.....! Angka ni makin meningkat! Jaga-jaga korang..kencing manis ni membunuh!

Jom buat test ni:

Cuba perhati kat cermin...
Atau minta sesiapa tolong tenguk kat sekitar leher korang...
Ade tak kesan hitam-hitam macam ni?

Acanthosis Nigricans adalah salah satu tanda diabetes


Hihi...kalau ada, sila risau!
Ini bukan sebab melecet atau sunburn atau sesaja dia nak keluar!
Kesan hitam ni namanya ' Acanthosis Nigricans'.

Ini adalah petanda anda sudah mula ada risiko KENCING MANIS!

Kalau tak ada kesan hitam macam ni, cuba raba-raba sekeliling leher, ada bintil bintil daging tak?
Kalau ada, sila kawal pemakanan anda!
Jika tidak, risiko menghidap diabetes jenis 2 adalah sangat tinggi!


                   


Kalau anda risau, shaklee ESP , GLA & ZINK sangat membantu anda mengawal gula!

1.ESP - minuman soya berporotein tinggi yang mempunyai INDEKS GLISEMIK yang RENDAH yang sangat sesuai bagi pesakit diabetes mengelakkan daripada hypoglycaemia

2.GLA COMPLEX - mengelakkan komplikasi diabetes, mengawal pengeluaran hormon

3.ZINC COMPLEX - Membantu penghasilan INSULIN& Mengekalkan fungsi INSULIN ,
                                  sintesis hormon &  Merawat LUKA

Anda mahu kawal gula dengan SHAKLEE?
Anda tak mahu menjadi penghidap kencing manis?

Sue bantu..konsultasi PERCUMA.
Hubungi SUHANA 0167734749.

Terima kasih...

18 comments:

  1. assalam sue...terimakasih singgah blog kakak ....kakak singgah sini terus follow.
    suspen juga takut ada tanda diabetes kat tengkok tu...alhamdulilah ....bersih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam kak...terima kasih sudi jengah blog pendatang baru ni :)....ya..memang kene ambil tahu kan...kalau tak kita pon tak perasan kita ada diabetes...semoga kita sentiasa sihat hendaknya....

      Delete
  2. Owh..itu tanda diabetes ke.baru tahu...Thanks 4 the info.
    Saya sudah follow blog sis. Hope sis follow blog saya di http://penselduabee.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orait dear....nnt saya follow ye :)

      Delete
  3. Replies
    1. iya kak...hihi...selalu lah buat inspection kat badan kita...hihihi..

      Delete
  4. salam .hee timekaseh mak for the info, nk jual shaklee rupanye., hehe ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...hihi...kalau dah ada tanda..baiklah berjaga-jaga kan.....kawallah pemakanan jugaa...

      Delete
  5. Kena lebih berhati-hati dalam pengambilan makanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup...betul tu dear....apa-apa yang kita makan tu biarlah besederhana

      Delete
  6. begitu iya mba tandanya ? terimakasih infonya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya sis :)

      Sama-sama..terima kasih lawat blog saya!

      Delete
  7. ho..ho...bahayanya penyakit ini..semoga kita dijauhkan..

    ReplyDelete
  8. Ye ke gitu Sue......seramlah pulak. Mmg ada pun mcm kutil kat leher ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sis, pergilah buat cekap..tgk paras gula dalam darah...

      Delete