Thursday, May 28, 2015

Tips Menyusukan Anak di Bulan Puasa

                          

Sebulan lagi nak puasa....
Ramai pulun ganti puasa...!
Dilema ibu menyusukan anak:

~cukup ke stok susu ni?
~larat ke? tak lapar ke? bila susukan anak sambil berpuasa?

Jangan lupa---->>> usaha, doa & tawakkal!
InsyaAllah pasti dilema penyusuan ini boleh diatasi..
Nak usaha apa?nak doa yang mcm mn?

Usaha:

1.Pastikan korang minum bergelen-gelen air dari lepas berbuka sampai ke sahur
(minumlah sebanyak mungkin 3-4 liter)
2.Makanlah kurma di waktu berbuka & bersahur
3.Pastikan korang amalkan ESP & ALFALFA sebagai pelengkap penyusuan

ESP & ALFALFA membantu mencukupkan susu di bulan puasa
    


Kenapa ESP & ALFALFA membantu ibu menuyusukan anak di bulan puasa???

[ESP:]

~ESP adalah minuman soya berkualiti tinggi...850g ESP adalah diperbuat dari 30kg soya NON GMO!

~ESP mempunyai INDEKS GLISEMIK yang rendah, so ESP akan dihadam secara perlahan-lahan di dalam perut & InsyaAllah akan membuatkan korang tak rasa lapar, bertenaga & aktif je masa berpuasa!

~ Ibu menyusukan perlu makanan berkalori tinggi, protein soya sangat penting untuk membekalkan kalori untuk ibu-ibu 

~Protein adalah binaan asas sel badan manusia,jadi protein amat diperlukan oleh ibu & anak untuk proses pembinaan sel baru & membaiki sel badan yang rosak!

[ALFALFA:]

Alfalfa adalah sejenis harba yang sangat membantu dalam penghasilan susu ibu.
Ramai pengamal Set Menyusu Shaklee bersetuju,dengan pengambhilan alfalfa secara konsisten,sangat membantu dalam memekatkan susu ibu! 

Apabila susu ibu pekat, baby cepat kenyang! takla dia mengemping selalu!


Doa: 
Doa, doa, doa...mintalah dengan Allah supaya dicukupkan susu sepanjang bulan puasa untuk yang tersayang!Kerana kita nak memberikan yang terbaik buat yang tersayang....


Tawakkal : 
Apabila kita dah usaha, dah doa..berserah sahajalah pada Allah..dia maha mengetahui apa yang terbaik buat hambaNYA kan?

Paling penting, berfikiran POSITIF! Selalu bercakap pada diri sendiri yang susu cukup! susu ada!susu banyak! InsyAllah jika kita membawa cas positif, InsyaAllah, positiflah kesannya!

       SEMOGA BERJAYA MENGEKALKAN SUSU DI BULAN RAMADHAN!!

Perlukan penerangan dan tips menyusukan anak?
PM sue ya.. 016-7734749!

8 comments:

  1. Replies
    1. hihi,,,mak mak selalu risau production tak cukup kak..tapi sebenarnya kalau pandai manage boleh je maintain susu...hihi

      Delete
  2. Replies
    1. jap lagi kita singgah blog awak ye :)

      Delete
  3. As/kum sue, saya datang atas 'jemputan' sue... belum sempat lagi 'mengeledah' dan membaca n3 sue yg lepas-lepas. Saya dah tag kan nama saya kat kotak members tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sis...terima kasih sudi lawat blog saya yang xseberapa ni....mudah-mudahan ada coretan saya yang bermanfaat untuk sis :)

      Delete
  4. Dah tak de anak kecik nak disusukan Sue....

    ReplyDelete
  5. take note wahai kaum ibu. hehe

    ReplyDelete