Thursday, May 21, 2015

Ayam Masak Ungkep ------>>> Resepi ayam yang palingggggg sue suka!

Assalamualaikum sahabat-sahabat Sue,

Harini sue nak kongsikan resepi masakan ayam yang paling sue suka!
Masak ungkep ni adalah masakan jawa. Selalu ada bersama dengan nasi ambeng...!
Ayam ungkep ni, kita bole cakap, resepi ayam masak ketumbarlahhh....hihi..

Orang johor ni, walaupun bukan berketurunan jawa sekalipun, mesti minattt makan masakan jawa.
termasuklah sue! Kalau orang Johor tak maan tempe, tak makan ungkep, tak makan pecel, kira tak Johor sangat laaa...(boleh ekk camtu?Kahhh!)

Ungkep ni kalau kita google resepinya, ada pelbagai versi..tapi, kat sini sue kongsikan resepi yang diberi oleh kakak sue yang berkahwin dengan orang Jawa. Mungkin bole dikategorikan sebagai resepi original Ungkep juga la yekk...

Sue tak ada sukatan yang sebenar, jadi, korang bole agak2 la macam mana nak sesuaikan kuantiti bahan dengan ayamnya ye! Sue tak profesional masak ni tapi cukuplah bole buatkan suami tersenyum!

Bahan-bahan:

Seekor ayam (potong kecil-kecil)
*2 sudu ketumbar
*1 sudu jintan manis
*Bawang merah
*Bawang putih
*Halia
*Kunyit hidup
*Beberapa biji cili padi (ni sue tambah sendiri sebab nak rasa pedas)
2 Batang Serai
Air asam jawa
Air secukupnya
Daun kunyit (optional)

Cara-caranya:



1.Sangai ketumbar & jintan manis sehingga garing.



2. Tumbuk/ kisar semua bahan yang bertanda *


3. Tumis bahan kisar sehingga garing, masukkan serai.



4.Selepas beberapa minit, masukkan ayam & sedikit air untuk kuahnya.
(Sue suka dia berkuah sedikit, so sue memang tambah air,tapi kalau anda suka versi kering tak perlu tambah air)

5.Tutup kuali dan biarkan sehingga ayam empuk.



6, Masukkan air asam jawa & perisakan dengan garam,



7.Taburkan dengan daun kunyit,Siap!Sila makan dengan nasi panas! Nyaman!

Selamat mencuba!!

39 comments:

  1. Ohhh... kalau Sue nak tahu ini salah satu resepi tradisi keluarga kakak tau. Kami pun suka berkuah sebab kuah dia pun dah sedap tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahu takpa kak...walaupun sue orang melayu, tapi sue suka lauk ni..hihi

      Delete
  2. salam sis..
    sedapnyalah ayam ungkep ni.. memang tak pernah merasa lgi..kena masak sendiri lah ni..hehe...
    Follow sini #7 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..silalah cuba! memang sedap! resepi pon xsusah nak buat!hihi....

      Delete
  3. hye su... actually lauk ni fav kita sebab pernah makan kat umah kawan... tapi x tahu resepi... anyway thanks share resepi boleh lah buat lepas ni... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Jaja...silalah buat...memang mudah lagi sedap!

      Delete
  4. makan dengan nasi sahaja pun dah sodapppp ni mummy (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...nasi panas...tak payah sayur pon dah cukup sedap!

      Delete
  5. asalamualaikum..tq singgah blog akak..

    ungkep memang terbaik.dari jawa...ratah lagi sedap...:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...memang sedap kak yanti..silalah buat ye..hihi

      Delete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  7. Dah lama tak buat ungkep..
    ingat nak buat jugak la esok.
    nak tambah cili padi mcm Sue.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila..sila..cili api kasi terangkat sikit rasanya..hihi

      Delete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. Assalam.. Biasa kalau masak ni xde letak daun kunyit.. Lepas ni nk try letak daun kunyitla pulak.. Tq for sharing..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..hihi..cubalah..daun kunyit menambah aroma & menyedapkan rasa...resepi asal memang tak ada daun kunyit..

      Delete
  10. As salam dtg ziarah sini juga..
    Pernah dgr..tpi blummpernah msk..bolehlh nti knor cuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak nor, ini resepi orang jawo..terkenal kat seantero johor...hihi...cubalah..sedap!

      Delete
  11. singgah pagi
    sedapnya.. anum singgah n follow
    nanti follow anum ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyAllah hanum...kejap lagi sue singgah ye...:) salam jumaat!

      Delete
  12. terima kasih sudi ke blog acik

    ReplyDelete
  13. wahhhh sedap nyer... wpn br je lunch ;-)

    ReplyDelete
  14. salam..
    hello there
    thanks for stooping by my blog
    btw, call me Ayu
    nnti sempat kami browsing around.
    speaking of ayam ungkep.
    the most easiest recipe belajo dari mak kami
    yup..kami orang jawa totok
    ahaha
    abag jawa banting, mak jawa meru, klang
    ayam ungkep ni elok jugak masak dgn ayam kampung and makan time pantang
    mudah kurus kate mak sebab ikut resepi mak kami takde guna santan

    follow me back then
    thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dear..thanks sudi singgah blog saya....yup..mudah dan sedap! n memang sedap kalau masak dengan ayam kampung! lebih menarik rasanya...

      Delete
  15. wah, macam sedap je resepi ni. kena cuba ni. Hehehhe

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. boleh cuba...puasa dah dekat ni..makan masa berbuka memang terangkat!hihi...

      Delete
  17. kalau resepi ungkep saya original jawa johor lain pulak ... kami x de letak ketumbar , jintan , air dan asam jawa . kami juga tak tumis . kami just masukkan je ayam yg dah di perap dengan halia , bwh putih , serai, bawang merah , kunyit ke dalam kuali . biarkan sampai ayam tu keluar air sendiri ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh...ringkas ye resepi tu...boleh cuba versi ni...agaknya ungkep sue versi orang PAGOH kot..hahhaa...

      Delete
  18. Aduh sedap nya Sue, I like. Thanks sudi singgah ke blog kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi jenguk blog sue :)

      Delete
  19. sue,, anie share ye,, nak simpan dlm blog,, takut hilang hihi,, tengok bahan macam senang,, nk try buatlah,,tq share ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan anie...nanti buat juadah berbuka ya!

      Delete
  20. boleh la try utk berbuka ni...

    salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan maz..mudah je resepinya...hihihi...

      salam perkenalan... :)

      Delete
  21. As salam Sue..saya mmg suka resepi ayam ungkep ni..slalu masak untuk keluarga..resepi pn lebih kurang sama..anak jati johor.

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete