Harini sue nak kongsikan resepi masakan ayam yang paling sue suka!
Masak ungkep ni adalah masakan jawa. Selalu ada bersama dengan nasi ambeng...!
Ayam ungkep ni, kita bole cakap, resepi ayam masak ketumbarlahhh....hihi..
Orang johor ni, walaupun bukan berketurunan jawa sekalipun, mesti minattt makan masakan jawa.
termasuklah sue! Kalau orang Johor tak maan tempe, tak makan ungkep, tak makan pecel, kira tak Johor sangat laaa...(boleh ekk camtu?Kahhh!)
Ungkep ni kalau kita google resepinya, ada pelbagai versi..tapi, kat sini sue kongsikan resepi yang diberi oleh kakak sue yang berkahwin dengan orang Jawa. Mungkin bole dikategorikan sebagai resepi original Ungkep juga la yekk...
Sue tak ada sukatan yang sebenar, jadi, korang bole agak2 la macam mana nak sesuaikan kuantiti bahan dengan ayamnya ye! Sue tak profesional masak ni tapi cukuplah bole buatkan suami tersenyum!
Bahan-bahan:
Seekor ayam (potong kecil-kecil)
*2 sudu ketumbar
*1 sudu jintan manis
*Bawang merah
*Bawang putih
*Halia
*Kunyit hidup
*Beberapa biji cili padi (ni sue tambah sendiri sebab nak rasa pedas)
2 Batang Serai
Air asam jawa
Air secukupnya
Daun kunyit (optional)
Cara-caranya:
1.Sangai ketumbar & jintan manis sehingga garing.
2. Tumbuk/ kisar semua bahan yang bertanda *
3. Tumis bahan kisar sehingga garing, masukkan serai.
4.Selepas beberapa minit, masukkan ayam & sedikit air untuk kuahnya.
(Sue suka dia berkuah sedikit, so sue memang tambah air,tapi kalau anda suka versi kering tak perlu tambah air)
5.Tutup kuali dan biarkan sehingga ayam empuk.
6, Masukkan air asam jawa & perisakan dengan garam,
7.Taburkan dengan daun kunyit,Siap!Sila makan dengan nasi panas! Nyaman!
Selamat mencuba!!
Ohhh... kalau Sue nak tahu ini salah satu resepi tradisi keluarga kakak tau. Kami pun suka berkuah sebab kuah dia pun dah sedap tau :)
ReplyDeleteTahu takpa kak...walaupun sue orang melayu, tapi sue suka lauk ni..hihi
Deletesalam sis..
ReplyDeletesedapnyalah ayam ungkep ni.. memang tak pernah merasa lgi..kena masak sendiri lah ni..hehe...
Follow sini #7 :)
Wsalam..silalah cuba! memang sedap! resepi pon xsusah nak buat!hihi....
Deletehye su... actually lauk ni fav kita sebab pernah makan kat umah kawan... tapi x tahu resepi... anyway thanks share resepi boleh lah buat lepas ni... hehehe
ReplyDeleteHi Jaja...silalah buat...memang mudah lagi sedap!
Deletemakan dengan nasi sahaja pun dah sodapppp ni mummy (:
ReplyDeletehaha...nasi panas...tak payah sayur pon dah cukup sedap!
Deleteasalamualaikum..tq singgah blog akak..
ReplyDeleteungkep memang terbaik.dari jawa...ratah lagi sedap...:-))
waalaikumsalam...memang sedap kak yanti..silalah buat ye..hihi
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteDah lama tak buat ungkep..
ReplyDeleteingat nak buat jugak la esok.
nak tambah cili padi mcm Sue.
sila..sila..cili api kasi terangkat sikit rasanya..hihi
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteAssalam.. Biasa kalau masak ni xde letak daun kunyit.. Lepas ni nk try letak daun kunyitla pulak.. Tq for sharing..:)
ReplyDeleteWsalam..hihi..cubalah..daun kunyit menambah aroma & menyedapkan rasa...resepi asal memang tak ada daun kunyit..
DeleteAs salam dtg ziarah sini juga..
ReplyDeletePernah dgr..tpi blummpernah msk..bolehlh nti knor cuba..
waalaikumsalam kak nor, ini resepi orang jawo..terkenal kat seantero johor...hihi...cubalah..sedap!
Deletesinggah pagi
ReplyDeletesedapnya.. anum singgah n follow
nanti follow anum ya
InsyAllah hanum...kejap lagi sue singgah ye...:) salam jumaat!
Deleteterima kasih sudi ke blog acik
ReplyDeleteSama sama acik :)
Deletewahhhh sedap nyer... wpn br je lunch ;-)
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletehello there
thanks for stooping by my blog
btw, call me Ayu
nnti sempat kami browsing around.
speaking of ayam ungkep.
the most easiest recipe belajo dari mak kami
yup..kami orang jawa totok
ahaha
abag jawa banting, mak jawa meru, klang
ayam ungkep ni elok jugak masak dgn ayam kampung and makan time pantang
mudah kurus kate mak sebab ikut resepi mak kami takde guna santan
follow me back then
thank you
wsalam dear..thanks sudi singgah blog saya....yup..mudah dan sedap! n memang sedap kalau masak dengan ayam kampung! lebih menarik rasanya...
Deletewah, macam sedap je resepi ni. kena cuba ni. Hehehhe
ReplyDeletesila-sila..cubalah
DeleteSedapnya tgk., blh cuba ni..
ReplyDeleteboleh cuba...puasa dah dekat ni..makan masa berbuka memang terangkat!hihi...
Deletekalau resepi ungkep saya original jawa johor lain pulak ... kami x de letak ketumbar , jintan , air dan asam jawa . kami juga tak tumis . kami just masukkan je ayam yg dah di perap dengan halia , bwh putih , serai, bawang merah , kunyit ke dalam kuali . biarkan sampai ayam tu keluar air sendiri ...
ReplyDeleteohh...ringkas ye resepi tu...boleh cuba versi ni...agaknya ungkep sue versi orang PAGOH kot..hahhaa...
DeleteAduh sedap nya Sue, I like. Thanks sudi singgah ke blog kak...
ReplyDeleteTerima kasih sudi jenguk blog sue :)
Deletesue,, anie share ye,, nak simpan dlm blog,, takut hilang hihi,, tengok bahan macam senang,, nk try buatlah,,tq share ^_^
ReplyDeleteSilakan anie...nanti buat juadah berbuka ya!
Deleteboleh la try utk berbuka ni...
ReplyDeletesalam perkenalan
silakan maz..mudah je resepinya...hihihi...
Deletesalam perkenalan... :)
As salam Sue..saya mmg suka resepi ayam ungkep ni..slalu masak untuk keluarga..resepi pn lebih kurang sama..anak jati johor.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete